Spaanplaat

Met spaanplaat kun je lekker aan de klus

Spaanplaat, wie kent het niet. Het zijn die platen van geperst hout die je in iedere bouwmarkt tegenkomt. Vaak zelfs al aan het begin, er worden complete wanden en vloeren van gemaakt. Deze wanden en vloeren kunnen ze in de bouwmarkt prima onbehandeld laten, maar thuis ga je waarschijnlijk net even verder met je spaanplaat. Ga je de spaanplaat buiten of binnen gebruiken. Maak je er een vloer, een dak of een wand mee? Of ga je echt los en creëer je een nieuw wandmeubel of een leuk kastje van spaanplaat? Alles kan. Dit product is dusdanig veelzijdig dat je er écht alle kanten mee op kunt.

Spaanplaat is zó veelzijdig!

Nou ja, spaanplaat is natuurlijk gewoon altijd geperste houtsnippers die met elkaar verlijmd zijn. Ik bedoel meer dat je met dit product heel veel kunt doen. Het is namelijk behalve sterk ook gemakkelijk te verwerken. Je moet alleen even zorgen voor een goede zaag en je kunt los. Zoals bij alle klussen met hout geldt: meten is weten. Dus even meten voor je gaat bestellen is wel belangrijk. Ga je een kastje maken of een vloertje leggen? Ga je bekisting maken voor een nieuwe fundering? Zet je een nieuw wandje in je badkamer? Het kan allemaal.
Spaanplaat

Spaanplaat is er in diverse soorten

Natuurlijk heb je de standaard spaanplaat. Deze is voor droog gebruik en laat zich gemakkelijk verwerken. Maar wist je dat er ook spaanplaten zijn die je buiten of in de badkamer kunt verwerken? Niet gelogen, je kunt er echt alle kanten mee op. Voor als je gaat zoeken: dat zijn de groene platen. Het product is op veel manieren te verwerken. Je kunt het schroeven, verlijmen, spijkeren, noem maar op. Een combinatie van schroeven en lijmen is natuurlijk het sterkst, maar het is maar net waarvoor je het gaat gebruiken.

Spaanplaat laat zich gemakkelijk schilderen

Heb je een mooi bankje gemaakt? Hartstikke goed gedaan! Maar je wilt natuurlijk dat het bankje er nog mooier uit komt te zien. In de meeste gevallen wil je het dan even schilderen. Spaanplaat is een perfecte ondergrond voor schilderwerk. Het splintert niet en door de structuur blijft het toch een beetje robuust. Je moet alleen even goed op de gezaagde kanten letten. Het kan zijn dat je die nog even wilt afdekken met een latje. Of je schuurt ze natuurlijk helemaal glad. Zo blijft niemand met zijn broek of panty aan jouw bankje hangen.