mvoprojecten.nl

Trainingslocatie: zorg dat een deelnemer thuis is

trainingslocatie

Een goede, maatschappelijk verantwoorde trainingslocatie vinden is nog best lastig. Ik ben zelf trainer en ik stel hoge eisen aan mijn locatie. Daarnaast wil ik natuurlijk als ondernemer ook zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Sterker nog, de meeste klanten zullen dat ook van mij eisen. Vandaar dat het zoeken naar een juiste locatie voor mijn trainingen best wel wat inspanning vergt.

BEREIKBAARHEID VAN EEN TRAININGSLOCATIE

De allereerste eis is natuurlijk bereikbaarheid. De locatie moet zowel voor klanten die met het openbaar vervoer komen als voor automobilisten goed bereikbaar zijn. De locatie ligt dus het liefst in de nabijheid van een station of dan in ieder geval in de buurt van een halte voor tram of bus. Voor automobilisten moet er voldoende, het liefst gratis, parkeergelegenheid zijn. Bij extra kosten voor een lesdag is niemand gebaat. Met de steeds maar stijgende parkeertarieven is dat een grote uitdaging.

EISEN AAN EEN TRAININGSLOCATIE

Misschien sta je er in eerste instantie niet zo bij stil, maar de indruk die een locatie maakt is heel belangrijk voor het imago van jou als trainer of van je bedrijf. Natuurlijk wil elke klant een bepaalde luxe ervaren en het gevoel hebben dat ze even verwend worden tijdens een training met wat luxe die ze op hun werkplek niet ervaren. Maar voor sommige doelgroepen kan te veel luxe er ook voor zorgen dat ze zich er niet op hun gemak voelen. Terwijl andere doelgroepen sterk hun twijfels hebben over jou als de locatie niet naar hun standaard is. Om een voorbeeld te geven: voor managers van grote, succesvolle bedrijven zoek je iets anders uit dan voor verzorgenden die op een training komen. Verder moet je nog nadenken over de plaats van de locatie. Ga je de natuur in of blijf je in de stad? Soms is dat afhankelijk van het doel van je training. Als je in een programma een rustige wandeling in tweetallen hebt verwerkt zodat de deelnemers kunnen leren van elkaars verhaal dan moet je niet in hartje Amsterdam gaan zitten.

PRAKTISCH

Naast al deze zaken zijn er nog een hoop praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe groot is je groep? Heb je voor bepaalde opdrachten meerdere ruimtes nodig? Hulpmiddelen die je nodig hebt en dergelijke. Maar denk ook aan iets kleins als de mogelijkheden voor een glutenvrije lunch of de aanwezigheid van een invalidentoilet. Stem hoe dan ook je locatie af op de groep die je verwacht. Als iemand zich thuis voelt op de trainingslocatie zal hij beter leren. Dat is de belangrijkste tip die ik je mee kan geven!

Mobiele versie afsluiten