mvoprojecten.nl

Verantwoord ondernemen door VvE Beheer uit te besteden

VvE Amsterdam

Er zijn verscheidene manieren waarop je maatschappelijk verantwoord kunt ondernemen in Nederland. Persoonlijk ben ik fan van de opties die enorm in mijn eigen voordeel werken. Als bedrijfseigenaar ben ik altijd met van alles en nog wat bezig. Daarom heb ik ervoor gekozen om bepaalde aspecten van mijn onderneming uit te besteden of anders in te richten. De voornaamste reden hiervoor was om maatschappelijk verantwoord te zijn. Na verloop van tijd kwam ik er achter dat het tevens in mijn voordeel werkte. Een voorbeeld hiervan? Het VvE Beheer van mijn bedrijfspand in Amsterdam.

VvE Amsterdam en het gedoe

Wanneer je in een appartementencomplex woont, dan weet je direct waar ik het over heb als ik spreek over de “VvE”. Ik bedoel natuurlijk de Vereniging van Eigenaren. De gehele VvE is samen verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke ruimtes. Ik heb een bedrijfspand in zo’n complex. Daarom ben ik daar ook lid van de VvE om bij te dragen aan het beheer (het VvE Beheer Amsterdam). Ik kan je vertellen: ik werd gek. De VvE barstte van de meningen maar er was gebrek aan kennis. De oplossing voor mij was om het VvE Amsterdam uit te besteden en van het gedoe af te zijn. Dat was een uitstekende beslissing!

Slecht voor elkaar

Na overleg besloten we gezamenlijk om een onafhankelijke VvE Beheerder Amsterdam in te schakelen. Onze keuze viel op Parel Beheer. De Beheerder kwam langs en ging gelijk aan de slag. Na een tijdje kregen wij verslag van hem: de situatie was erger dan wij verwacht hadden. Er zijn namelijk behoorlijk wat eisen waar een VvE wettelijk aan moet voldoen. Toen de onafhankelijke beheerder naar onze boeken had gekeken, schrok hij behoorlijk. We hadden het slecht voor elkaar. 

Toen de ernst van de situatie was toegelicht door de VvE Beheerder, zijn we eens goed gaan zitten om oplossingen te bespreken. De beheerder van Parel Beheer vertelde aan ons dat hij zelf geen stappen zou ondernemen zonder onze toestemming en/of goedkeuring. Dat was goed om te weten. We voelden ons niet gepushed om gehaaste beslissingen te nemen. Bovendien verliep het contact met de VvE Beheerder erg prettig. Na een paar vergaderingen met alleen de VvE was de knoop doorgehakt: we hadden een plan.

Verantwoord met de VvE

De situatie die ik hierboven heb beschreven is inmiddels alweer een paar maanden geleden. Vandaag de dag is alles omtrent onze VvE Amsterdam verantwoord en goed geregeld. Zo hebben we een gegrond meerjarenplan en is de financiering ook helemaal op orde. Zelf hadden we dit nooit kunnen regelen – en zeker niet zo snel. Daarom vind ik dat verantwoord ondernemen ook inhoudt dat de VvE waar je misschien lid van bent ook spik en span is.

Mobiele versie afsluiten