groeikapitaal

Groeikapitaal genereren als bedrijf

Iedere ondernemer wil blijven groeien. Daarvoor heb je groeikapitaal nodig. Regelmatig is het erg uitdagend om ook werkelijk kapitaal aan te trekken. Zo zijn banken minder happig op het uitkeren van leningen. Daarnaast is het lastig om goede investeerders te vinden. Wat kan je dan wel doen als bedrijf indien je groeikapitaal wilt genereren? Dus ben jij een ondernemer en wil je doorgroeien? Lees dan snel verder.

Groeikapitaal om te groeien

Groeikapitaal is een vorm van kapitaal dat vele soorten en maten kent. Als onderneming heb je dit nodig om verder te kunnen groeien. Je kan namelijk niet uitbreiden zonder die financiële middelen. Helaas is het lastiger geworden om zo’n kapitaal te vergaren. Het is steeds meer de trend dat banken geen leningen geven. Hierdoor moeten ondernemingen een samenwerking aangaan met investeerders.

Geen geld van banken

Voor ambitieuze bedrijven en ondernemers is een groeikapitaal onmisbaar. Voorheen groeiden veel bedrijven met hun eigen vermogen. Dat vermogen werd aangevuld door een bank. De afgelopen jaren is dit echter enorm veranderd. Uit een recent onderzoek van de Financieringsmonitor blijkt dat 8 op de 10 ondernemers geen geld heeft. Zij hebben simpelweg geen kapitaal om te groeien.

Dit komt grotendeels doordat banken steeds vaker ‘nee’ zeggen tegen een lening. De reden hiervoor is logisch. Banken moeten goed de risico’s beoordelen en beslissen of de investering rendabel is. Hierdoor is het helaas voor jou als ondernemer steeds lastiger om toch aan dat kapitaal te komen. Gelukkig zijn er wel oplossingen voor dit probleem. Groeikapitaal komt namelijk voor in verschillende vormen.

Verschijningsvormen van groeikapitaal

Zoals vermeld kent groeikapitaal veel soorten en maten. Er zijn een aantal verschijningsvormen die het belangrijkst zijn voor ondernemers. Wij stippen er drie aan. Ten eerste kan je als onderneming voor crowdfunding kiezen. Crowdfunding tast de zelfstandigheid van jouw onderneming niet aan. Bovendien is het een eenvoudige manier om groeikapitaal te genereren. Helaas gaat het bij crowdfunding wel over het algemeen om kleine bedragen.

Een andere manier waarop je groeikapitaal kan vergaren, is om een samenwerking aan te gaan. Je kan ervoor kiezen om in zee te gaan met onder andere informal investors. Dit zijn ondernemende particulieren die investeren in bedrijven. Hiervoor gebruiken zij hun eigen geld. Daarnaast kunnen informal investers je helpen. Zij kunnen namelijk kennis met jou delen. Bovendien zijn dit soort investeerders in staat jou in contact brengen met nieuwe klanten.

Groeikapitaal met participatiemaatschappijen

De derde en laatste optie die wij bespreken is participatiemaatschappijen. Als ondernemer kan je ervoor kiezen om te gaan werken met dit soort organisaties. Hiermee wordt niet het samenlevingsmodel bedoeld. Om verwarring te voorkomen worden deze maatschappijen ook wel private equity of venture capital genoemd.

In Nederland verschijnen er steeds meer participatiemaatschappijen. Deze organisaties zijn op zoek naar interessante investeringsmogelijkheden. Zij regelen dan het groeikapitaal. In ruil voor die financiering vragen zij aandelen. Als je voor een samenwerking met zo’n maatschappij kiest, dan zit je daar over het algemeen 5 jaar aan vast. Bij een informal investor is geregeld langer.

Verdiepen in mogelijkheden

Wil jij graag groeikapitaal genereren zodat jouw bedrijf kan groeien? Dan is het verstandig om je verder te verdiepen in de mogelijkheden. Kijk eens om je heen. Is crowdfunding een optie voor jou of zijn dit te kleine bedragen? Heb jij bijvoorbeeld meer baat bij een informal investor of participatiemaatschappij? Groeikapitaal kan je op allerlei manieren vergaren. Je moet alleen even moeite doen om de beste mogelijkheid voor jouw bedrijf te vinden.